Pole powierzchni bocznej walca jest równe...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jakisuzytkownik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 143
Rejestracja: 15 lis 2010, 02:07
Podziękowania: 88 razy

Pole powierzchni bocznej walca jest równe...

Post autor: jakisuzytkownik »

Pole powierzchni bocznej walca jest równe \(10 \pi\) \(dm^2\). Promień podstawy walca jest o 4 dm dłuższy od jego wysokości. Oblicz objętość tego walca.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(r=H+4\\2\pi rH=10\pi\\2\pi(H+4)H=10\pi\ /:2\pi\\H^2+4H=5\\H^2+4H-5=0\\\Delta=16+20=36\\H_1=\frac{-4-6}{2}<0\ \vee\ H_2=\frac{-4+6}{2}=1\\\{H=1dm\\r=5dm\)

\(V=\pi\cdot5^2\cdot1=25\pi dm^3\)
ODPOWIEDZ