Wysokość stożka jest równa h, a promień...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jakisuzytkownik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 143
Rejestracja: 15 lis 2010, 02:07
Podziękowania: 88 razy

Wysokość stożka jest równa h, a promień...

Post autor: jakisuzytkownik »

Wysokość stożka jest równa h, a promień podstawy stożka r. Oblicz miarę kąta środkowego odpowiadającego wycinkowi kołowemu, który tworzy powierzchnię boczną stożka, jeśli:
a) \(h = 4 cm\), \(r = 3 cm\)
b) \(h = 4 \sqrt{5} cm\) , \(r = 1 cm\)
c) \(h = 2 \sqrt{22} cm\) , \(r = 10 \sqrt{2} cm\).
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

W każdym z zadań oblicz tworzącą l stożka,bo ona jest promieniem wycinka koła tworaącego powierzchnię
boczną.
Z tw.Pitagorasa:
\(l^2=r^2+h^2\)
a)
\(l^2=4^2+3^2=25\\
l=5\\
\frac{\alpha}{360}\pi\cdot l^2=\pi\cdot r\cdot l\\
\frac{\alpha}{360}\pi\cdot 25=\pi\cdot 3\cdot 5\\
\alpha=216^o\)

Pozostałe analogicznie.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ