Objętość ostrosłupa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Objętość ostrosłupa

Post autor: anetka10 »

Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe S, a miara kąta między wysokościami dwóch ścian bocznych poprowadzonymi z wierzchołka ostrosłupa jest równa 2alfa. Oblicz objetosc ostrosłupa.


z góry dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

a-krawędź podstawy
h-wysokość ściany bocznej

Wyznaczam a i h
\(\{S=\frac{3ah}{2}\\tg\alpha=\frac{\frac{a \sqrt{2} }{4}}{h}\)
Wysokośc ostrosłupa z Pitagorasa
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ