1. Kulę wpisano w walec. Oblicz ile wynosi stosunek objętości walca do objętości kuli.
2.dla jakich argumentów funkcja y=1/2x + 4 przyjmuje wartośi dodatnie
3. dopisując do pewnej liczby naturalnej na końcu cyfrę zero, powiększamy ją o 99. jaka to liczba?
4. przekatna kwadrau wynosi 10 pierwiastków z 2 cm. ile wynosi pole koła opisanego na tym kwadracie?
Zależy mi na szybkiej odpowiedzi. Z góry wszystkim serdecznie dziękuję!!
prosze o pomoc!!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
zad1.
H - wysokość walca
r - promień walca
R - promień kuli
H=2R
r=R
Vwalca= ( pi*R^2)*2R= 2 pi R^3
Vkuli = (4/3)*pi*R^3
Vwalc/Vkuli = ( 2*pi*R^3)/ ( (4/3)*pi*R^3) = 3/2
zad 2.
jeżeli wzór funkcji jest: y=(1/2)*x + 4 to
(1/2)*x +4>0 i stąd wynika,że x>-8
jeżeli wzór funkcji jest : y=1/(2x)+4 to
1/(2x) + 4 >0 stąd ( 1+8x)/2x>0 czyli x<-1/8 lub x>0
zad 4.
długość promienia koła opisanego na kwadracie jest równa połowie długości przekątnej kwadratu czyli
Pkoła= pi*(5*pierwiastek z 2)^2 = 50*pi
H - wysokość walca
r - promień walca
R - promień kuli
H=2R
r=R
Vwalca= ( pi*R^2)*2R= 2 pi R^3
Vkuli = (4/3)*pi*R^3
Vwalc/Vkuli = ( 2*pi*R^3)/ ( (4/3)*pi*R^3) = 3/2
zad 2.
jeżeli wzór funkcji jest: y=(1/2)*x + 4 to
(1/2)*x +4>0 i stąd wynika,że x>-8
jeżeli wzór funkcji jest : y=1/(2x)+4 to
1/(2x) + 4 >0 stąd ( 1+8x)/2x>0 czyli x<-1/8 lub x>0
zad 4.
długość promienia koła opisanego na kwadracie jest równa połowie długości przekątnej kwadratu czyli
Pkoła= pi*(5*pierwiastek z 2)^2 = 50*pi