granoastoslupy i ostroslupy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Paulina2215
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 06 mar 2009, 09:10

granoastoslupy i ostroslupy

Post autor: Paulina2215 »

Hej! prosze o pomoc w rozwiazaniu tych zadan...
1) obicz objetosci graniastoslupow
a) trojkatnego : dl.krawedzi podstawy=4, wysokosc=6
b)szesciokatnego : dl.krawedzi podstawy=3, wysokosc=5
2) oblicz objetosc ostroslupow
a) czworokatnego :dl.krawedzi podstawy=5, wysokosc=8
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

1
a)
\(V=\frac{a^2 sqrt3}{4}h\)
b)
\(V=6 \cdot \frac{a^2 sqrt3}{4}h\)

2
\(V=\frac{1}{3}a^2h\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ