twierdzenie sinusów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krystian93
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 24 sie 2016, 22:35
Płeć:

twierdzenie sinusów

Post autor: krystian93 »

01.png
01.png (9.34 KiB) Przejrzano 1405 razy
a jest stałe i nie zmienne, b policzyłem z twierdzenia sinusów, póżniej analogicznie c. Problem jest taki że c zmniejszyło się o 98, a ja muszę na nowo policzyć kąt między bokami równoramiennymi (a = 686)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

b mi wychodzi inne

\(\frac{686}{\sin 79^{\circ}}=\frac{b}{\sin 22^{\circ}}\\
\frac{686}{0,982}=\frac{b}{0,375}\\
b=262\)


\(\cos 11^{\circ}=\frac{b}{c}\\
0,982=\frac{262}{c}\\
c=266,8\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ