Trójkąt

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zaq12wsx0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 138
Rejestracja: 14 lis 2009, 17:14
Podziękowania: 21 razy

Trójkąt

Post autor: zaq12wsx0 »

W trójkącie równoramiennym ABC,AC=BC, mamy dane:AB=CD=8cm,gdzie CD jest wysokością tego trójkąta.Zakreślono okrąg o średnicy AC.Punkty A,C oraz punkty przecięcia okręgu z podstawą trójkąta i ramieniem BC wyznaczają czworokąt wpisany w okrąg.
b)Oblicz pole czworokąta wpisanego w okrąg.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Ponieważ AC jest średnicą okręgu, a trójkąt ADC jest prostokątny, więc punkt przecięcia okręgu z AB to jest punkt D. Oznaczyłam E- punkt przecięcia okręgu z bokiem BC, \(\angle BAC= \angle ABC= \alpha\) (bo trójkąt ABC jest równoramienny. \(| \angle DEC|+| \angle BAC|=180^o\) (bo czworokąt ADEC jest wpisany w okrąg). Czyli \(\angle DEB=\alpha\). Ponieważ \(| \angle DBE|=| \angle DEB|=\alpha\), więc trójkąt DBC jest równoramienny. |DB|=|AD|=4cm.

Z twierdzenia Pitagorasa:
\(|AC|^2=|AD|^2+|DC|^2\\|AC|^2=8^2+4^2\\|AC|^2=80\\|AC|=4\sqrt{5}cm\)

Trójkąty: ABC i DBC są podobne (równoramienne, o kątach przy podstawie równych \(\alpha\). Skala podobieństwa między nimi jest równa \(\frac{4}{4\sqrt{5}}=\frac{1}{\sqrt{5}}\). Stosunek pól tych trójkatów jest więc równy \(\frac{1}{5}\).

\(P_{ABC}=\frac{8\cdot8}{2}=32cm^2\\P_{DBE}=\frac{1}{5}\cdot32=\frac{32}{5}\).

Pole czworokąta ADEC to różnica:
\(P_{ADEC}=P_{ABC}-P_{DBE}\\P_{ADEC}=32-\frac{32}{5}=\frac{128}{5}cm^2\)
Spens13
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 12 mar 2012, 18:13
Podziękowania: 1 raz

Re:

Post autor: Spens13 »

irena pisze:[...]
Trójkąty: ABC i DBC są podobne (równoramienne, o kątach przy podstawie równych \(\alpha\). Skala podobieństwa między nimi jest równa \(\frac{4}{4\sqrt{5}}=\frac{1}{\sqrt{5}}\). Stosunek pól tych trójkatów jest więc równy \(\frac{1}{5}\).

[...]
Witam, wiem, że odświeżam już dość stary temat, ale nie rozumiem tej części. Dlaczego trójkąty są podobne? Fakt, że mają kąt \(\alpha\), ale trójkąt ABC jest równoramienny, zaś DBC jest prostokątny, ale ramion nie ma równych (\(|AB|=8, |AD|=4, |DB|=4, |CB|=9, |CA|=9\) ), więc nie rozumiem jak powstała ta skala :?

U mnie podobne są trójkąty \(ABC\) i \(DBE\) bo oba mają po 2 kąty \(\alpha\).
moniaw094
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 191
Rejestracja: 27 lip 2012, 20:48
Podziękowania: 97 razy
Płeć:

Post autor: moniaw094 »

podbijam, skad wiem, że bok BE =4 ?
opportun1st
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 mar 2014, 14:38
Płeć:

Re: Re:

Post autor: opportun1st »

Spens13 pisze:
irena pisze:[...]
Trójkąty: ABC i DBC są podobne (równoramienne, o kątach przy podstawie równych \(\alpha\). Skala podobieństwa między nimi jest równa \(\frac{4}{4\sqrt{5}}=\frac{1}{\sqrt{5}}\). Stosunek pól tych trójkatów jest więc równy \(\frac{1}{5}\).

[...]
Witam, wiem, że odświeżam już dość stary temat, ale nie rozumiem tej części. Dlaczego trójkąty są podobne? Fakt, że mają kąt \(\alpha\), ale trójkąt ABC jest równoramienny, zaś DBC jest prostokątny, ale ramion nie ma równych (\(|AB|=8, |AD|=4, |DB|=4, |CB|=9, |CA|=9\) ), więc nie rozumiem jak powstała ta skala :?

U mnie podobne są trójkąty \(ABC\) i \(DBE\) bo oba mają po 2 kąty \(\alpha\).

Irena korzysta z kkk w obu trojkatach ACB i DBE. ale to drobne niedopatrzenie, poniewaz pozniej korzysta ze skali ich podobienstwa przy obliczaniu pola. k= \frac{1}{ \sqrt{5} } zatem k^2 = \frac{1}{5}
dalej oblicza pole duzego trojkata ACB=32 i mnozy przez k^2. wychodzi Jej pole trojkata DBE dalej juz wychodzi tak jak jest napisane w Jej rozwiazaniu
Stanisław Trytek
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 25 wrz 2023, 18:30

Re: Trójkąt

Post autor: Stanisław Trytek »

Można też w ten sposób:
Obliczam sinus alfa z trójkąta ADC
\(\sin \alpha = \frac{8}{4 \sqrt{5} } = \frac{2}{ \sqrt{5} } = \frac{2 \sqrt{5} }{5} \)
później obliczam cosinus tego kąta, żeby podstawić do twierdzenia cosinusów dla trójkąta DEC. \(\angle |DEC|\) ze wzorów redukcyjnych zamieni się po prostu na \(-cos \alpha\).
Mamy: \(\cos \alpha = \sqrt{1- \frac{20}{25} } = \frac{ \sqrt{5} }{5} \)

Teraz tw cosinusów dla trójkąta DEC : (niech |CE|= x)
\(8^2= 4^2 + x^2 -2 \cdot 4 \cdot x \cdot (- \frac{ \sqrt{5} }{5} )\)
\(64 = 16 + x^2 + \frac{8x \sqrt{5} }{5} \)
\(5x^2+8 \sqrt{5} x -240 =0 \)
\( \sqrt{ \Delta } = 32 \sqrt{5} \)

\(x = \frac{-8 \sqrt{5} + 32 \sqrt{5} }{10} = \frac{12 \sqrt{5} }{5} \)

Pole DEC = \(\frac{1}{2} \cdot 4 \cdot \frac{12 \sqrt{5} }{5} = \frac{48}{5} \)
Pole AEDC = \(ADC + \frac{48}{5} = 16 + \frac{48}{5} = \frac{128}{5} = 25,6\)
Ostatnio zmieniony 03 maja 2024, 16:55 przez Tulio, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Dodanie znaczników [tex]tex[/tex]
ODPOWIEDZ