[Dowód]Kąty wpisane w okrąg
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
[Dowód]Kąty wpisane w okrąg
Udowodnij, że każdy kąt wpisany oparty na tym samym łuku ma jednakową miarę.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Kąt wpisany oparty na łuku AB równy jest połowie kąta środkowego opartego na tym łuku.
Kąt środkowy oparty na łuku AB jest jeden i ma miarę \(\alpha\),zaś kątów wpisanych
opartych na tym łuku może być wiele,ale każdy ma miarę \(\frac{1}{2}\alpha\).
To dowodzi,że kąty wpisane oparte na tym samym łuku są równe.
Kąt środkowy oparty na łuku AB jest jeden i ma miarę \(\alpha\),zaś kątów wpisanych
opartych na tym łuku może być wiele,ale każdy ma miarę \(\frac{1}{2}\alpha\).
To dowodzi,że kąty wpisane oparte na tym samym łuku są równe.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re:
Na łuku AB jest oparty kąt środkowy \(\alpha\) i każdy kąt wpisany oparty na łuku ABalepeszek pisze:to co napisałeś trzeba w jakiś sposób udowodnić ( matematycznie ) jeśli w ogóle sięda.
brakuje tutaj : a wynika to z równania :
jest równy połowie kąta \(\alpha\) więc miara każdego z kątów wpisanych opartych
na tym samym łuku równa jest \(\frac{1}{2} \alpha\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.