rysynek czworokąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
piteer
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 245
Rejestracja: 21 maja 2014, 19:56
Podziękowania: 71 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

rysynek czworokąta

Post autor: piteer »

Jak będzie wyglądał rysunek do tego : ABCD czworokąt wypukły oraz \(\alpha =\angle DAB,\beta =\angle ADB,\gamma =\angle ACB,\delta =\angle DBC , \epsilon =\angle DBA.\) , \(\alpha <\frac{\pi}{2},\beta +\gamma =\frac{\pi}{2},\delta +2\epsilon =\pi\).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

na przykład tak:
ScreenHunter_002.jpg
ScreenHunter_002.jpg (16.87 KiB) Przejrzano 480 razy
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

Wrzuć brakujący problemik do tych danych .
piteer
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 245
Rejestracja: 21 maja 2014, 19:56
Podziękowania: 71 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re:

Post autor: piteer »

Panko pisze:Wrzuć brakujący problemik do tych danych .
Ok wedle zyczenia : Wykaż że \((DB+BC)^2=AD^2+AC^2\).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

odbij czworokąt ABCD przez symetrię względem prostej AB i zaobserwuj, że :
1) CAD' jest prosty
2) AD=AD'
3) DB+BC=D'B+BC
I już :)
Jak trzeba to Ci wyślę rysunek ale tymczasem spróbuj sam.
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: rysynek czworokąta

Post autor: Panko »

Cymesik ----dowód pierwsza klasa .

Najczęściej przy tego typu dowodach piszą . PATRZ !
piteer
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 245
Rejestracja: 21 maja 2014, 19:56
Podziękowania: 71 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: piteer »

No trzeba na takie rzeczy zawsze poptarzeć :shock: i wtedy jak to się mówi "widać że" :D
ODPOWIEDZ