Wykaż, że jeżeli a,b,c są długościami boków trójkąta to \(a^{2}\) + \(b^{2}\) >\(\frac{1}{2}\) \(c^{2}\)
Myślałem, żeby rozważyć tutaj trzy sytuacje:
1) trójkąt prostokątny
2) trójkąt rozwartokątny
3) trójkąt ostrokątny
ale nie wiem za bardzo jak to zrobić..
Trójkąt prostokątny: wiadomo, że \(a^{2}\) + \(b^{2}\)= \(c^{2}\)
podstawiając do równania początkowego, po równoważnych przekształceniach wychodzi \(a^{2}\) + \(b^{2}\)>0 , wiec nierówność jest prawdziwa...ale co zrobić w kolejnych??
Dowód trójkąt
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- kacper218
- Expert
- Posty: 4077
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
Wykorzystaj twierdzenie cosinusów
Zadanie takie pojawiło się na próbnej maturze serwisu
http://www.zadania.info/d1571/81482R
Zadanie takie pojawiło się na próbnej maturze serwisu
http://www.zadania.info/d1571/81482R
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 136
- Rejestracja: 13 lip 2012, 18:12
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 52 razy
- Płeć:
Re: Dowód trójkąt
\(a+b>c\) (z nierówności trójkąta)
podnosząc obustronnie do kwadratu dostaniemy:
\((a+b)^2=a^2+b^2+2ab>c^2\)
\(a^2+b^2 \ge 2ab\) bo \(a^2+b^2-2ab=(a-b)^2 \ge 0\quad co\quad jest\quad zawsze\quad prawdziwe \quad i \quad(a,b) \in R_+\)
\(zatem \quad a^2+b^2+2ab \le 2(a^2+b^2)\)
\(c^2<a^2+b^2+2ab \le 2(a^2+b^2) \quad\) czyli
\(c^2<2(a^2+b^2)\quad|:2\)
\(a^2+b^2> \frac{1}{2} c^2\) co mieliśmy udowodnić.
podnosząc obustronnie do kwadratu dostaniemy:
\((a+b)^2=a^2+b^2+2ab>c^2\)
\(a^2+b^2 \ge 2ab\) bo \(a^2+b^2-2ab=(a-b)^2 \ge 0\quad co\quad jest\quad zawsze\quad prawdziwe \quad i \quad(a,b) \in R_+\)
\(zatem \quad a^2+b^2+2ab \le 2(a^2+b^2)\)
\(c^2<a^2+b^2+2ab \le 2(a^2+b^2) \quad\) czyli
\(c^2<2(a^2+b^2)\quad|:2\)
\(a^2+b^2> \frac{1}{2} c^2\) co mieliśmy udowodnić.