gemoetriaa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
WalnietyDesko
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 13 paź 2008, 19:09

Post autor: WalnietyDesko »

1) W trójkącie ABC dane są: |<ACB|=120, |AC|=6, |BC|=3. Dwusieczna kątanACB przecina bok AB w punkcie D.
a) oblicz długość odcinka CD.
b) Jaki jest związek między długościami promieni: okręgu opisanego na trójkącie ADC i okręgu opisananego na trójkącie DBC? Odpowiedź uzasadnij.

2)W równoległoboku ABCD przekątna DB ma długość 7. Więdząć, że obwód równoległoboku wynosi 26, |<ABC}=120 oblicz długości boków równoległoboku.

Co do 2 wiem że jest juz rozwiązane: http://www.zadania.info/7971733 ale nie chce z tw cosinusów bo go nie mialem i go nie znam ;/ Wiec proszę o inny sposob rozwiazania.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2008, 12:22 przez WalnietyDesko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

1. http://www.zadania.info/3979315
2. Dopisałem drugi sposób.
WalnietyDesko
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 13 paź 2008, 19:09

Post autor: WalnietyDesko »

UUu w tym 1 znow te twierdzenie ... chyba będę musiał sobie tryge mocno powtórzyc ;/

thx a lot
WalnietyDesko
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 13 paź 2008, 19:09

Post autor: WalnietyDesko »

aha supergolonka ja mam odp do tego i długosc tego docinka CD to 2 :P wiec chyba cos jest zle?
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1859
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Jednak to zadanie, do którego dałem Ci link miało inną treść (był inny kąt) i dlatego był inny wynik (chociaż i tak był tam błąd). Teraz zrobiłem z tego nowe zadanie
http://www.zadania.info/1612048

A w tym starym zadaniu
http://www.zadania.info/3979315
zmieniłem na Twoje dane. Ale nadal tam jest twierdzenie cosinusów.
ODPOWIEDZ