Zadanie: Mamy tojkat w ktorym kat A ma 62stopnie a kat B ma 87stopni. Mamy takze podana dlugosc boku trojkata AC=5cm. Mamy obliczyc dlugosc boku BC.
plisss jaki dzialania mam zastosowac.
pomocy!!!!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1239
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
- Płeć:
Re: pomocy!!!!
Proponowałbym tw. sinusów
\(\frac{a}{sin \alpha }= \frac{b}{sin \beta }= \frac{c}sin \gamma\)
gdzie
\(\alpha , \beta . \gamma\)
to kąty leżące naprzeciw boków
\(a,b,c\)
Jeśli nie potrafisz dalej tego zrobić - pisz
\(\frac{a}{sin \alpha }= \frac{b}{sin \beta }= \frac{c}sin \gamma\)
gdzie
\(\alpha , \beta . \gamma\)
to kąty leżące naprzeciw boków
\(a,b,c\)
Jeśli nie potrafisz dalej tego zrobić - pisz
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
-
- Fachowiec
- Posty: 1239
- Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 14 razy
- Otrzymane podziękowania: 608 razy
- Płeć:
Re: pomocy!!!!
Spokozelunia pisze:Zadanie: Mamy tojkat w ktorym kat A ma 62stopnie a kat B ma 87stopni. Mamy takze podana dlugosc boku trojkata AC=5cm. Mamy obliczyc dlugosc boku BC.
plisss jaki dzialania mam zastosowac.
\(\frac{|BC|}{sin62}= \frac{5}{sin87}
|BC|= \frac{5sin62}{sin87}= \frac{5 \cdot 0,8829}{0,9986}\approx4,42\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!