wynik z dokładnością do 0,01

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martulka1222
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 31 lip 2012, 17:18
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

wynik z dokładnością do 0,01

Post autor: martulka1222 »

Długości dwóch boków trójkąta są odpowiednio równe a i b a miara kata między nimi jest równa \alpha . Oblicz pole P tego trójkata. Wynik podaj z dokładnością do 0, 01, gdy:
a) a=5, b=6, \alpha = 42 stopnie 36'
b) a= 4, b= 10, \alpha = 128 stopni 24'
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(p=\frac{1}{2}ab sin\alpha\)

a)
\(sin42^036'\approx0,67686\)

\(P\approx\frac{1}{2}\cdot5\cdot6\cdot0,67686=10,1529\approx10,15\)

b)
\(sin128^024'=sin51^036'\approx0,78368\)

\(P\approx\frac{1}{2}\cdot4\cdot10\cdot0,78368=15,6736\approx15,67\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

W tablicach mam:
\(sin42^030'\approx0,6756\\sin42^040'\approx0,6777\\0,6777-0,6756=0,0021\\0,6\cdot0,0021=0,00126\)

\(sin42^036'\approx0,6756+0,00126=0,67686\)
ODPOWIEDZ