Sprawdź, czy trójkąt o bokach...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
heparyna
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 09 sty 2012, 20:24
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Sprawdź, czy trójkąt o bokach...

Post autor: heparyna »

Sprawdź czy trójkąt o bokach: 8 \(\frac{2}{3}\) cm, 9,1cm i 17 \(\frac{1}{3}\)cm jest podobny do trójkąta o bokach: 1\(\frac{1}{3}\)cm, 2,4cm i 2\(\frac{1}{3}\)cm.
Z góry dziękuje za pomoc w rozwiązaniu zadania. :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Sprawdź, czy trójkąt o bokach...

Post autor: radagast »

heparyna pisze:Sprawdź czy trójkąt o bokach: 8 \(\frac{2}{3}\) cm, 9,1cm i 17 \(\frac{1}{3}\)cm jest podobny do trójkąta o bokach: 1\(\frac{1}{3}\)cm, 2,4cm i 2\(\frac{1}{3}\)cm.
Z góry dziękuje za pomoc w rozwiązaniu zadania. :)
żeby był podobny musiałoby być:
\(\frac{1\frac{1}{3}}{8\frac{2}{3}} = \frac{2\frac{1}{3}}{9,1}= \frac{2,4}{17\frac{1}{3}}\)
czyli
\(\frac{\frac{4}{3}}{\frac{26}{3}} = \frac{\frac{7}{3}}{9,1}= \frac{2,4}{\frac{52}{3}}\)
\(\frac{2}{13}= \frac{70}{273}= \frac{72}{520}\)
a nie jest , wiec nie są podobne
heparyna
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 09 sty 2012, 20:24
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Re: Sprawdź, czy trójkąt o bokach...

Post autor: heparyna »

Nie wiem jak z:
\(\frac{\frac{4}{3}}{\frac{26}{3}} = \frac{\frac{7}{3}}{9,1}= \frac{2,4}{\frac{52}{3}}\)

wyszło to:
\(\frac{2}{13}= \frac{70}{273}= \frac{72}{520}\)

Można prosić o jakieś wyjaśnienie ? :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\frac{\frac{4}{3}}{\frac{26}{3}} = \frac{4}{26} = \frac{2}{13}
\frac{\frac{7}{3}}{9,1}= \frac{7}{3 \cdot 9,1} = \frac{7}{27,3} = \frac{70}{273}
\frac{2,4}{\frac{52}{3}}= \frac{2,4 \cdot 3}{52}= \frac{7,2}{52}= \frac{72}{520}\)
heparyna
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 09 sty 2012, 20:24
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Post autor: heparyna »

No to wszystko jasne, dziękuje za pomoc.
ODPOWIEDZ