kula i stozek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
omega1907
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 sty 2011, 22:29
Podziękowania: 45 razy

kula i stozek

Post autor: omega1907 »

kula i stozek o promieniu 3 cm i podstawy 6 cm maja równe objetosci .oblicz dlugosc wysokosci stozka
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Promień kuli to 3cm, a promień podstawy stożka ma 6cm?

Jeśli tak, to
\(\frac{4}{3}\pi\cdot3^3=\frac{1}{3}\pi\cdot6^2\cdot H\\4\cdot27=36H\\H=3cm\)
ODPOWIEDZ