Pole Trójkąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mateo89
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 29 gru 2011, 16:58
Płeć:

Pole Trójkąta

Post autor: Mateo89 »

Oblicz Pole trójkąta wyznaczonego przez punkty A(1;-1); B(4;5); C(1;4)
Awatar użytkownika
kamil13151
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1528
Rejestracja: 14 kwie 2011, 19:31
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 502 razy
Płeć:

Re: Pole Trójkąta

Post autor: kamil13151 »

\(\vec{AB}=[3,6] \\ \vec{AC}=[0,5] \\ P_{\Delta ABC}= \frac{1}{2} |d \left(\vec{AB}, \vec{AC} \right) |= \frac{1}{2}| \begin{vmatrix} 3 \ \ \ 6 \\ 0 \ \ \ 5 \end{vmatrix} |= \frac{1}{2}|15|= \frac{15}{2}\)
ODPOWIEDZ