Zadania z planimetrii

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Samantha
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 sty 2012, 13:33
Płeć:

Zadania z planimetrii

Post autor: Samantha »

To sa zadania zadania z książki "Matematyka Poznać Zrozumieć kl 3" z powtórzenia, z planimetrii:

18. W trapezie równoramiennym podstawy mają długości 9 cm i 3 cm. Długość ramienia jest równa 5 cm. Oblicz odległość punktu przecięcia przekątnych tego trapezu od obu jego podstaw.

23. W trójkącie równoramiennym połączono środki boków. Wykaż, że otrzymany w ten sposób trójkąt jest też równoramienny.

24. W trójkącie ABC poprowadzono środkową AD. Uzasadnij, że wierzchołki B i C trójkąta ABC ją jednakowo odległe od prostej AD.

25. Wykaż, że jeżeli dwie wysokości trójkąta są równej długości, to trójkąt ten jest równoramienny.

28. Prosta KL, równoległa do boku AB, dzieli trójkąt ABC na dwie figury o równych polach. W jakim stosunku prosta dzieli boki trójkąta ABC?

Pozostałe 2 zadania zamieść w nowym temacie. Regulamin- w jednym, temacie co najwyżej 5 zadań


Przepraszam, że tak dużo tych zadań, zale nie mogę sobie z nimi poradzić:(
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam:)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Zadania z planimetrii

Post autor: radagast »

Samantha pisze:To sa zadania zadania z książki "Matematyka Poznać Zrozumieć kl 3" z powtórzenia, z planimetrii:

18. W trapezie równoramiennym podstawy mają długości 9 cm i 3 cm. Długość ramienia jest równa 5 cm. Oblicz odległość punktu przecięcia przekątnych tego trapezu od obu jego podstaw.
ScreenHunter_244.jpg
ScreenHunter_244.jpg (9.06 KiB) Przejrzano 948 razy
\(\begin{cases}x+y=4\\ \frac{x}{y}= \frac{3}{9} \end{cases}
...
\begin{cases} x=1\\y=3 \end{cases}\)
ODPOWIEDZ