Bok trójkąta i pole koła na nim opisanego + sinus

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
acht
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Bok trójkąta i pole koła na nim opisanego + sinus

Post autor: acht »

Witam, mam następujące zadanie i mały problem z nim:
W trójkącie ABC dane są: |AB| = 10,5 cm, |BC| = 5 cm i sin(<ABC) = 0,8. Oblicz długość boku AC i i promień koła opisanego na trójkącie ABC.

Zadanie wydaje mi się być łatwe, ale jakoś nie mogę wpaść na rozwiązanie... Będę wdzięczny za pomoc ;)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Może tak:
cos(<ABC) z jedynki trygonometrycznej
AC z twierdzenia cosinusów
promień okręgu opisanego ze wzoru: \(R=\frac{abc}{4\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(\sin |\angle ABC|=0,8=\frac{4}{5}\ \ \ \Rightarrow\ \ \cos |\angle ABC|=\frac{3}{5}\ \ \\)na podstawie "jedynki" trygonometrycznej

na podstawie tw. cosinusów\(\ \ \ AC^2=25+(10,5)^2-2\cdot 10,5\cdot 5\cdot\frac{3}{5}\)

na podstawie tw. sinusów\(\ \ 2r=\frac{AC}{\sin |\angle ABC|}\)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

A nie będzie czasem:
\(cos |\angle ABC|=\frac{3}{5}\)
lub
\(cos |\angle ABC|=-\frac{3}{5}\)
?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

tak, drugi przypadek gdy\(\ \ \cos |\angle ABC|=-\frac{3}{5}\)
acht
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 68
Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Post autor: acht »

OK dzięki bardzo :)
ODPOWIEDZ