Trójkąt - skala podobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
h3L00rlz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 02 cze 2009, 13:54

Trójkąt - skala podobieństwa

Post autor: h3L00rlz »

Cześć.

Muszę zrobić kilka zadań z matematyki i mam z dwoma problem.
Bardzo bym prosił, żeby ktoś pomógł mi je rozwiązać.

Zad1. W trójkącie ABC, o bokach |AB|= 10, |BC|= 8 i |CD|= 12, prosta równoległa do boku AB przecina boki AC i BC odpowiednio w punktach K i L. Wiedząc, że trójkąt KLC i trapez ABLK mają równe obwody, oblicz skalę podobieństwa trójkąta ABC do trójkąta KLC

Zad2. Krótsze ramię dźwigni ma długość 20 cm, a dłuższe 50 cm. Jak wysoko wzniesie się punkt końcowy B dłuższego ramienia, gdy punkt koncowy A krótszego ramienia obniży sie o 15 cm?

Z góry dziękuje
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

który to punkt D
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

2.
\(\frac{20}{15}=\frac{50}{x}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
h3L00rlz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 02 cze 2009, 13:54

Post autor: h3L00rlz »

dziękuje ;) A te pierwsze zadanko?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

jola pisze:który to punkt D
??????????????
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ