1. Na trójkącie równoramiennym ABC, w którym /AC/ = /BC/ oraz /<ACB/ =40stopni , wpisano okrąg o środku w punkcie S. Oblicz miary kątów środkowych ASB, BSC i CSA.
2.Suma miar kątów wewnętrznych pewnego wielokąta wynosi 900 stopni. Ile przekątnych ma ten wielokąt?
3. Oblicz pole prostokąta o obwodzie 22, którego przekątna ma długość pierwiastek z 61.
4. Z jednego wierzchołka pewnego wielokąta można poprowadzić dokładnie 4 przekątne. Ile wynosi suma miar kątów wewnętrznych tego wielokąta?
Ludzie pomocy!!!!!
Figury geometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
zad 1
\(|\angle ACS|=|\angle BCS|=20^\circ\)
\(|\angle CAS|=|\angle SAB|=|\angle ABS|=|\angle SBC|=35^\circ\)
\(|\angle ASC|=|\angle BSC|=125^\circ\)
\(|\angle ASB|=110^\circ\)
zad 2
\((n-2)180^\circ=900^\circ\)
n=7
liczba przekątnych\(=\frac{7\cdot 4}{2}=14\)
zad 3
Rozwiąż układ równań:
\(\{ 2a+2b=22\\ a^2+b^2=61\)
odp.: a=5 i b=6 lub a=6 i b=5
zad 4
n - liczba boków wielokąta
n-3=4 stąd n=7
suma miar kątów wewnętrznych siedmiokąta jest:\(\ \ (7-2)\cdot 180^\circ = 900^\circ\)
\(|\angle ACS|=|\angle BCS|=20^\circ\)
\(|\angle CAS|=|\angle SAB|=|\angle ABS|=|\angle SBC|=35^\circ\)
\(|\angle ASC|=|\angle BSC|=125^\circ\)
\(|\angle ASB|=110^\circ\)
zad 2
\((n-2)180^\circ=900^\circ\)
n=7
liczba przekątnych\(=\frac{7\cdot 4}{2}=14\)
zad 3
Rozwiąż układ równań:
\(\{ 2a+2b=22\\ a^2+b^2=61\)
odp.: a=5 i b=6 lub a=6 i b=5
zad 4
n - liczba boków wielokąta
n-3=4 stąd n=7
suma miar kątów wewnętrznych siedmiokąta jest:\(\ \ (7-2)\cdot 180^\circ = 900^\circ\)