geometria

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
moniska0162
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 mar 2009, 15:23

geometria

Post autor: moniska0162 »

1. w trojkącie rownoramiennym prostokątnym przeciwprostokatna ma dlugość 4. wyznacz długości wszystkich wysokości tego trojkąta .


2. w trójkącie równoramiennym ramię ma długosc 20 cm a kąt przy podstawie ma 30 stopni . oblicz długość wszystkich wysokości tego trojkąta .

3. w prostokącie abcd przekatne mają długość 4 i przecinają się pod kątem
a) 60 stopni
b) 45stopni
c) 30 stopni
oblicz odleglość punktu b od przekątnej ac .
niezapominajka4
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 27 kwie 2009, 10:06

Post autor: niezapominajka4 »

1. Obliczasz z Pitagorasa przyprostokątne i wychodzi 2 pierw. 2 ,potem liczysz pole = 4, a nastepnie rozwiazujesz równanie:
4= 1/2*4 *h
h=2
Odp. h1=2, h2 i h3= 2 pierw. z 2
niezapominajka4
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 27 kwie 2009, 10:06

Post autor: niezapominajka4 »

2. Obliczasz pierwsza wysokość: h/20=sin30, h=10.Z Pitagorasa liczysz długość podstawy.A dalej podobnie jak w pierwszym zadaniu.

Odp: h=10, h2 i h3= 10 pierw.z 3
ODPOWIEDZ