Trójkaty równoramienne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
julia13
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 102
Rejestracja: 24 mar 2009, 15:34
Podziękowania: 15 razy

Trójkaty równoramienne

Post autor: julia13 »

1.W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 6cm. W trójkąt wpisano okrąg. Punkt styczności D
okręgu z ramieniem AC trójkąta dzieli to ramię na dwa odcinki, których długości pozostają w stosunku |DC| : |AD| = 1
: 2. Oblicz obwód tego trójkąta?

2. W trójkącie prostokątnym równoramiennym długość wysokości poprowadzonej na przeciwprostokątną długości a
jest równa. Oblicz długość przyprostokątnej i przeciwprostokątnej.

Prosze o pomoc w tych zadaniach. Musze koniecznie umiec je rozwiazac ale mam troszke problem...
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

1.
Trójkaty równoramienne.png
Trójkaty równoramienne.png (8.41 KiB) Przejrzano 356 razy
Obliczam x
2x+2x=|AB|
Obliczam obwód
Ob=10x

2.
julia13 pisze:długość wysokości poprowadzonej na przeciwprostokątną długości a
jest równa
ile jest równa?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ