bardzo prosze o pomoc
1.Narysuj kwadrat o boku 4 cm i taką prostą k, aby pole figury złożonej z tego kwadratu i jego odbicia symetrycznego względem prostej k było równe 24 cm2.
2.W trójkącie ABC kąt CAB ma miarę 25 stopni. Środek boku AB leży na symetralnej boku AC. Oblicz miary pozostałych kątów tego trójkąta.
3.Zaznacz dwa punkty A i P. Narysuj figurę złożoną ze wszystkich punktów B, dla których symetralna odcinka AB przechodzi przez punkt P.
4.Uzasadnij,że dwusieczne kątów leżących przy tym samym ramieniu trapezu przecinają się pod kątem prostym.
5.Trójkąt równoramienny ABC o podstawie AB ma pole równe 12 cm2. Punkty A' i B' są symetryczne do punktów A i B względem punktu C. Jakie pole ma czworokąt ABA'B'?
symetrie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1.
Narusuj kwadrat i oznacz boki kolejno od lewego dolnego ABCD.
Szukana prosta będzie przechodziła przez punkt B i środek boku CD.
4.
Na rysunku oznacz: dolny kąt ostry \(\alpha\) górny kąt rozwarty \(180^o-\alpha\)
\(\beta\)-kąt mędzy przekątnymi
Z sumy kątów trójkąta
\(\frac{\alpha}{2}+\beta+\frac{180^o-\alpha}{2}=180^o\)
\(\frac{\alpha}{2}+\beta+90^o-\frac{\alpha}{2}=180^o\)
\(\beta=180^o-90^o\)
\(\beta=90^o\)
Narusuj kwadrat i oznacz boki kolejno od lewego dolnego ABCD.
Szukana prosta będzie przechodziła przez punkt B i środek boku CD.
4.
Na rysunku oznacz: dolny kąt ostry \(\alpha\) górny kąt rozwarty \(180^o-\alpha\)
\(\beta\)-kąt mędzy przekątnymi
Z sumy kątów trójkąta
\(\frac{\alpha}{2}+\beta+\frac{180^o-\alpha}{2}=180^o\)
\(\frac{\alpha}{2}+\beta+90^o-\frac{\alpha}{2}=180^o\)
\(\beta=180^o-90^o\)
\(\beta=90^o\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.