Analityczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamilj90
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 02 lut 2009, 12:31

Analityczna

Post autor: kamilj90 »

Punkty A(0;3) B(0;0) C(-5,0) D(x;3) sa kolejnymi wierzchołkami czworokąta ABCD. Wyznacz wartośc x, dla ktorej w czworokat ABCD mozna wpisac okrag.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2009, 17:02 przez kamilj90, łącznie zmieniany 1 raz.
wdsk
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 17 sty 2009, 13:25

Post autor: wdsk »

\(|AC|=|BD|\).
kamilj90
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 02 lut 2009, 12:31

Post autor: kamilj90 »

hm, wyjdzie więc prostokąt, a w prostokąt koła wpisać nie można...
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

A co ma równość przekątnych do okręgu wpisanego w czworokąt?

Coś nie tak z wierzchołkami: A pokrywa się z B
Sumy przeciwległych boków muszą być sobie równe.
|AB|+|DC|=|AD|+|BC|
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
kamilj90
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 02 lut 2009, 12:31

Post autor: kamilj90 »

Rzeczywiście, już poprawione. Zrobiłem z tej własności właśnie ale x wyszedł mi -5 no i wychodzi prostokąt... może to błąd w zadaniu, bo innego pomysłu na zrobienie nie mam ;]
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(3+\sqrt{(x+5)^2+9}=5+\sqrt{x^2}\)

\(x=-\frac{15}{7}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ