Zaznacz w układzie współrzędnych trójkąt ABC: A=(-3, -2), B=(1, -2), C=(-1,4).
a. sprawdź czy trójkąt jest równoramienny i oblicz jego obwód.
b. wyznacz równania kierunkowej prostych: AB, AC, BC.
c. wyznacz równanie prostej prostopadłej do prostej AB przechodzącej przez punkt (3, -1).
d. wyznacz równanie prostej równoległej do prostej AC i przechodzącej przez punkt (-3, 1).
trójkąt w układzie współrzędnych...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:21
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
a) jest wzór na długość odcinka, na pewno kiedyś widziałaś, jeśli przynajmniej 2 boki są równe, no to jest równoramienny
b) wzór na prostą przechodzącą przez 2 punkty
c) jak obliczyć prostą AB: y = a1 * x + b1, to będzie już z górki, musimy wyznaczyć y = a2 * x + b1
żeby wyznaczyć a2 korzystamy z zależności a1 * a2 = -1 (przy prostopadłych), a "b" wyliczymy przez podstawienie pod "x" i "y" współrzędnych punktów (3, -1)
d) podobnie jak w c), tyle że a2 = a1, "b" przez podstawienie współrzędnych punktu (-3, 1)
b) wzór na prostą przechodzącą przez 2 punkty
c) jak obliczyć prostą AB: y = a1 * x + b1, to będzie już z górki, musimy wyznaczyć y = a2 * x + b1
żeby wyznaczyć a2 korzystamy z zależności a1 * a2 = -1 (przy prostopadłych), a "b" wyliczymy przez podstawienie pod "x" i "y" współrzędnych punktów (3, -1)
d) podobnie jak w c), tyle że a2 = a1, "b" przez podstawienie współrzędnych punktu (-3, 1)