przystawanie trójkątów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij Thank icon

przystawanie trójkątów

Postprzez krysiaoz » 16 Mar 2011, 18:52

1. udowodnij,że w trójkącie równoramiennym wysokości poprowadzone do równych boków są równej długości.
2. W trójkątach ABC i A1B1C1 poprowadzono środkowe BD i B1D1. wykaż, że jeżeli |BD| = |B1D1|, |BC|=|B1C1| oraz kąt DBC = katowi D1B1C1, to trójkąt ABC jest przystający do trójkąta A1B1C1
krysiaoz
Często tu bywam
Często tu bywam
 
Posty: 91
Dołączenie: 18 Lut 2011, 23:40
Płeć: Ona
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez irena » 16 Mar 2011, 19:17

1.
Skorzystaj z pola trójkąta
a- długość równych boków
h, k- wysokości poprowadzone do tych boków
P=\frac{ah}{2}=\frac{ak}{2}\\h=k
irena
Expert
Expert
 
Posty: 20167
Dołączenie: 10 Paź 2009, 19:08
Płeć: Ona
Otrzymane podziękowania: 8738

Postprzez irena » 16 Mar 2011, 19:23

2.
W trójkątach BCD\ \ i\ \ B_1C_1D_1 masz:
|BC|=|B_1C_1|\\|BD|=|B_1D_1|\\| \angle DBC|=| \angle D_1B_1C_1|
Na mocy cechy (bkb) trójkąty te są przystające, więc
|CD|=|C_1D_1|=b\\| \angle CDB|=| \angle C_1D_1B_1|

Stąd
| \angle ADB|=| \angle A_1D_1B_1|\\|AD|=|A_1D_1|=b\\|BD|=|B_1D_1|
Czyli trójkąty ABD\ \ i\ \ A_1B_1D_1 są przystające.

Stąd:
|AB|=|A_1B_1|\\|BC|=|B_1C_1|\\|AC|=|A_1C_1|
Czyli trójkąty ABC\ \ i\ \ A_1B_1C_1 są przystające.
irena
Expert
Expert
 
Posty: 20167
Dołączenie: 10 Paź 2009, 19:08
Płeć: Ona
Otrzymane podziękowania: 8738

Postprzez krysiaoz » 16 Mar 2011, 20:44

1. wskazówka była aby skorzystac cechy kbk
krysiaoz
Często tu bywam
Często tu bywam
 
Posty: 91
Dołączenie: 18 Lut 2011, 23:40
Płeć: Ona
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez irena » 16 Mar 2011, 20:45

To dlaczego nie podałaś wskazówki pisząc treść zadania?
irena
Expert
Expert
 
Posty: 20167
Dołączenie: 10 Paź 2009, 19:08
Płeć: Ona
Otrzymane podziękowania: 8738

Postprzez krysiaoz » 16 Mar 2011, 20:49

właśnie grzebiąc w arkuszach i meczac sie sama własnie to dobiero odkrylam
krysiaoz
Często tu bywam
Często tu bywam
 
Posty: 91
Dołączenie: 18 Lut 2011, 23:40
Płeć: Ona
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez irena » 16 Mar 2011, 20:50

Narysuj trójkąt równoramienny ABC tak, żeby |AC|=|BC|. Poprowadź wysokości AD, BE.
W trójkątach ABE i ABD mamy:
\angle BAE|=| \angle ABD|=\alpha\\| \angle AEB|=| \angle ADB|=90^0\\| \angle ABE|=| \angle BAD|=90^0-\alpha
Przy wspólnym boku AB leżą kąty \alpha\ \ i \ \ 90^0-\alpha, więc trójkąty AB i ABD są przystające.
Stąd:
|AD|=|BE|.
irena
Expert
Expert
 
Posty: 20167
Dołączenie: 10 Paź 2009, 19:08
Płeć: Ona
Otrzymane podziękowania: 8738


Powróć do Pomocy! - geometria płaszczyzny



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: CommonCrawl [Bot], Google Adsense [Bot] oraz 9 gości