Przekątna graniastosłupa prawidłowego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Venom
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 10 mar 2009, 20:49

Przekątna graniastosłupa prawidłowego

Post autor: Venom »

Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma dł. 6 cm i tworzy z podstawą kąt alfa=60 stopni.
Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa i jego objętość.

:( Help
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

nie umiem tutaj rysować,ale może uda mi się pomóc,oznacz wierzchołki kwadratu w podstawie przez A,B,C,D, i odpowiednio w górnej podstawie A1,B1,C1,D1,wtedy trójkat ACC1 będzie prostokątny o przeciwprostokatnej AC1 =6 ,kącie CAC1 = 60 st.,h - wysokość graniastosłupa; czyli h/6 = sin 60st.; h=6 x pierw.z 3 /2 = 3 pierw.z 3; z tego samego trójkąta mamy AC/6 =cos 60st.,AC = 6 x 1/2 =3;majac AC możesz obliczyć bok kwadratu w podstawie z tw.Pitagorasa; wyszło mi bok a =3pierw.z 2/2,teraz wystarczy podstawić do wzorów na pole i objętość gtaniastosłupa,poradzisz sobie,powodzenia
Venom
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 10 mar 2009, 20:49

Post autor: Venom »

Ślicznie dziękuję i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ