Proszę o pomoc z tym zadaniem
Suma długości podstawy trójkąta i wysokości opuszczonej na tę podstawę wynosi m. Wyznacz długość podstawy i wysokość tak, aby pole trójkąta było największe.
Pole trójkąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
h - wysokość
a - podstawa
Pole trójkąt: ah/2
f(a,h) = ah/2 -> szukana wartość max
W zasadzie maxymalna wartość funkcji jest wtedy kiedy ah jest maxymalne, zatem opuszczamy ułamek 1\2.
f(a,h) ah
korzystamy z tego, że a+h = m. Z tego równania wyznaczamy albo a albo h, nie ma różnicy.
a = m-h
f(h) = (m-h)*h
f(h) = -h^2 +mh \\ m to liczba, h to niewiadoma.
Liczysz wierzchołek tej funkcji. H dla którego f(h) jest maxymalne (czyli tak jakby iksowa współrzędna wierzchołka) to szukana wysokość trójkąta. a = m-h \\m jest dane.
a - podstawa
Pole trójkąt: ah/2
f(a,h) = ah/2 -> szukana wartość max
W zasadzie maxymalna wartość funkcji jest wtedy kiedy ah jest maxymalne, zatem opuszczamy ułamek 1\2.
f(a,h) ah
korzystamy z tego, że a+h = m. Z tego równania wyznaczamy albo a albo h, nie ma różnicy.
a = m-h
f(h) = (m-h)*h
f(h) = -h^2 +mh \\ m to liczba, h to niewiadoma.
Liczysz wierzchołek tej funkcji. H dla którego f(h) jest maxymalne (czyli tak jakby iksowa współrzędna wierzchołka) to szukana wysokość trójkąta. a = m-h \\m jest dane.
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
Oznaczam: x - długość podstawy trójkąta oraz y - długość wysokości opuszczonej na tę podstawę
P(x,y)=( 1/2 )xy i x+y=m stąd y=m-x
P(x)=(1/2)x(m-x) po przekształceniu P(x)=( -1/2)x^2+(1/2)mx
funkcja kwadratowa osiąga największą wartość dla x=(-1/2)m/(-1) stąd x=(1/2)m
ponieważ y=m-x i x=(1/2)m więc y=(1/2)m
Odpowiedź: x=(1/2)m i y=(1/2)m
P(x,y)=( 1/2 )xy i x+y=m stąd y=m-x
P(x)=(1/2)x(m-x) po przekształceniu P(x)=( -1/2)x^2+(1/2)mx
funkcja kwadratowa osiąga największą wartość dla x=(-1/2)m/(-1) stąd x=(1/2)m
ponieważ y=m-x i x=(1/2)m więc y=(1/2)m
Odpowiedź: x=(1/2)m i y=(1/2)m