ARKUSZ MATURALNY bez rozwiazan:)

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij Thank icon

Postprzez supergolonka » 11 Maj 2008, 14:13

Jak spojrzałem na ten arkusz to się kapnąłem, że prawie wszystkie zadania już były robione. Dopisałem te których nie było i proszę (poziom rozszerzony).

1. www.zadania.info/6260457
2. www.zadania.info/5515560
3. www.zadania.info/7062698
4. www.zadania.info/7911089 - podobne
5. www.zadania.info/1988306
6. www.zadania.info/4565116
7. www.zadania.info/6188413
8. www.zadania.info/1716516
9. www.zadania.info/2954217
10. www.zadania.info/4035127
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
 
Posty: 1068
Dołączenie: 06 Mar 2008, 11:53
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez kropka_a » 11 Maj 2008, 17:25

Rozwiązywał ktoś arkusz podstawowy (http://www.zsp-grodzisk.net/nowa/images ... usz_pp.pdf) ???
kropka_a
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
 
Posty: 7
Dołączenie: 09 Mar 2008, 12:53
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez supergolonka » 11 Maj 2008, 17:49

Ja będę robił :) Może zdążę dzisiaj wieczorem.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
 
Posty: 1068
Dołączenie: 06 Mar 2008, 11:53
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez szati » 11 Maj 2008, 19:38

Moj nauczyciel od polskiego dal mi link do arkusza z j.polskim, cofnelam sie kawalek i poprostu zauwazylam ze tam jest wiecej arkuszy :) Nie wiem jakie jest dokladne ich zrodlo
szati
Witam na forum
Witam na forum
 
Posty: 3
Dołączenie: 10 Maj 2008, 13:46
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez xkevin » 11 Maj 2008, 19:44

witam,
Autorem arkusza jest OKE Poznań (próbna matura styczeń 2008).

Pozdrawiam,
Ostatnio edytowany przez xkevin, 11 Maj 2008, 19:45, edytowano w sumie 1 raz
xkevin
Witam na forum
Witam na forum
 
Posty: 1
Dołączenie: 11 Maj 2008, 19:42
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez szati » 11 Maj 2008, 21:52

Mam prośbę - czy ktoś mi mógłby mi napisać dlaczego w zadaniu 9 lepiej wyznaczyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego? Ja wyznaczyłam moc danego zdarzenia jako 4 nad 3 - w zbiorze są 4 liczby parzyste.
szati
Witam na forum
Witam na forum
 
Posty: 3
Dołączenie: 10 Maj 2008, 13:46
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez martoocha8 » 11 Maj 2008, 22:04

przeciwnego faktycznie jest prościej (szybciej) nie bierzemy pod uwagę liczb parzystych tylko te przeciwne - nieparzyste. Mniej liczenia i zastanawiania sie jest w ten sposób
martoocha8
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
 
Posty: 45
Dołączenie: 18 Mar 2008, 23:03
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez kropka_a » 11 Maj 2008, 22:52

co z tą podstawa:>
kropka_a
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
 
Posty: 7
Dołączenie: 09 Mar 2008, 12:53
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez supergolonka » 11 Maj 2008, 23:25

szati napisał(a):Mam prośbę - czy ktoś mi mógłby mi napisać dlaczego w zadaniu 9 lepiej wyznaczyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego? Ja wyznaczyłam moc danego zdarzenia jako 4 nad 3 - w zbiorze są 4 liczby parzyste.

Tak jak policzyłaś jest źle, bo liczysz tylko sytuacje, gdy wszystkie są parzyste, a wystarczy, żeby jedna z nich była parzysta. Są trzy możliwości, jedna parzysta, dwie parzyste, trzy parzyste. Dlatego łatwiej jest liczyć A' tam jest tylko jeden przypadek.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
 
Posty: 1068
Dołączenie: 06 Mar 2008, 11:53
Otrzymane podziękowania: 0


Postprzez kropka_a » 11 Maj 2008, 23:46

Jeśli chodzi o poziom podstawowy, to czy w pierwszym zadaniu nie ma być czasem znakunierówności w drugą strone? funkcja f ma być większa od g
Ostatnio edytowany przez kropka_a, 11 Maj 2008, 23:57, edytowano w sumie 1 raz
kropka_a
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
 
Posty: 7
Dołączenie: 09 Mar 2008, 12:53
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez supergolonka » 11 Maj 2008, 23:51

Poprawione, dzięki.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
 
Posty: 1068
Dołączenie: 06 Mar 2008, 11:53
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez kropka_a » 11 Maj 2008, 23:58

Dzięki wielkie :)
kropka_a
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
 
Posty: 7
Dołączenie: 09 Mar 2008, 12:53
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez robbo » 12 Maj 2008, 13:56

Dodałem te arkusze (jako OKE Poznań) do działu Matura 2008, więc możecie już ściągnąć cały zestaw od razu. Czyste arkusze też tam są.
Awatar użytkownika
robbo
Administrator
 
Posty: 135
Dołączenie: 06 Mar 2008, 10:32
Otrzymane podziękowania: 2

Postprzez Zuraw » 12 Maj 2008, 14:58

Jak oceniacie poziom tego arkusza w porównaniu z maturami z lat poprzednich? Nie jest raczej jakiś wyjątkowo trudny. W porównaniu z waszym wczorajszym arkuszem to napisałem go o godzinę szybciej, a sam wynik też byłby około dwa razy lepszy. Gdyby takie coś zafundowali w środę.... miło by było:)

A co do zadania drugiego... Nie prościej po prostu zauważyć, że oba składniki tej sumy są dodatnie (wartość bezwzględna i kwadrat) i żeby ich suma wynosiła 0 to każdy z nich również musi wynosić 0? Od razu widać, że wyrażenie pod kwadratem wynosi 0 dla x = 1/2, a po wyliczeniu wartość, bezwzględna dla x = 1 i dla x = 1/2.

Pozdrawiam
Zuraw
Rozkręcam się
Rozkręcam się
 
Posty: 16
Dołączenie: 23 Kwi 2008, 11:10
Otrzymane podziękowania: 0

PoprzedniaNastępna

Powróć do Matura



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron