ARKUSZ MATURALNY bez rozwiazan:)

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij Thank icon

Postprzez matóżysta » 10 Maj 2008, 17:34

Również z chęcią dowiem się jak podejść do 3 i 4 ;)
matóżysta
Rozkręcam się
Rozkręcam się
 
Posty: 19
Dołączenie: 10 Maj 2008, 17:30
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez snufkin_ » 10 Maj 2008, 17:34

wychodze na przeciw oczekiwaniom:
w zadaniu 3 z drugiego rownania wyznaczamy pierwiastki przyrownujac kazdy nawias do zera wychodzi : x=6 i x =p/2.
Czytamy polecenie .. bla bla iloczyn miejsc zerowych funkcji... od razu nasuają sie na myśl wzory viette`a
tak wiec ilczyn peirwiastków pierwszego rownania x1x2=c/a a więc -p^ + 2p

teraz to nasze swtierdzenie przyrownujemy do pierwiastkow drugiego rownania
-p^ + 2p=6 oraz -p^ + 2p=p/2

pierwsze rownania nie ma rozwiazan
natomiast roziazaniami drugiego są p=0 i p=3/2
snufkin_
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
 
Posty: 65
Dołączenie: 27 Mar 2008, 14:00
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez snufkin_ » 10 Maj 2008, 17:40

zadanko 4.
siag geo wiec 3/4^ =sincos
zostawiam to

do rownania sin+cos przywonuje x ktorego szukam
sin +cos = x
poteguje
(sin +cos)^=x^
wychodzi
sin^ +2sincos +cos^ =x2
w tym rownaniu widzimy wzor jedynkowy a sincos wyznaczylismy pare linijek wyżej
a wiec
1+2*3/4^ = x^
wyznaczmy x i koniec
snufkin_
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
 
Posty: 65
Dołączenie: 27 Mar 2008, 14:00
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez michal89w » 10 Maj 2008, 17:43

Dzięki, a jak wyliczyć moc zdarzenia A w 9
michal89w
Witam na forum
Witam na forum
 
Posty: 3
Dołączenie: 08 Mar 2008, 15:26
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez martoocha8 » 10 Maj 2008, 17:52

(5 po 3) + 4*(5 po 2)+ (4 po 2)*4 to jest moc A
martoocha8
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
 
Posty: 45
Dołączenie: 18 Mar 2008, 23:03
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez matóżysta » 10 Maj 2008, 18:08

Dzięki wielkie :)

Będę wdzięczny jeszcze za jakąś podpowiedź do 8.
matóżysta
Rozkręcam się
Rozkręcam się
 
Posty: 19
Dołączenie: 10 Maj 2008, 17:30
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez olikk » 10 Maj 2008, 19:12

to w koncu w 1 zadaniu jaka odpowiedz? <3;5) ?
mnie tak wyszło
olikk
Witam na forum
Witam na forum
 
Posty: 4
Dołączenie: 10 Maj 2008, 14:41
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez matóżysta » 10 Maj 2008, 19:21

<3,4)u(4,5) - weź pod uwagę warunek przy logarytmie - podstawa różna od 1.
matóżysta
Rozkręcam się
Rozkręcam się
 
Posty: 19
Dołączenie: 10 Maj 2008, 17:30
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez olikk » 10 Maj 2008, 19:30

ale podstawą przeciez jest 5-x :|

zrobił ktoś zadanie 8 ?
Ostatnio edytowany przez olikk, 10 Maj 2008, 19:35, edytowano w sumie 1 raz
olikk
Witam na forum
Witam na forum
 
Posty: 4
Dołączenie: 10 Maj 2008, 14:41
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez matóżysta » 10 Maj 2008, 19:57

5-x różne od 1, czyli x różne od 4. Stąd masz 4) u (4
matóżysta
Rozkręcam się
Rozkręcam się
 
Posty: 19
Dołączenie: 10 Maj 2008, 17:30
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez olikk » 10 Maj 2008, 20:07

jejku racja :P
automatycznie napisałam 5 myśląc że rozne od zero, piszac rozne od 1 <ściana>
olikk
Witam na forum
Witam na forum
 
Posty: 4
Dołączenie: 10 Maj 2008, 14:41
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez Pawel_89 » 10 Maj 2008, 21:19

wydaje mi sie że z tym 9 to nie będzie tak jak pisała martoocha8. Wg mnie moc zbioru A powinna wyjść : kombinacja 3 z 4 = kombinacja 2 z 4 * 5 = kombinacja 2 z 5 *4). Jak liczyłas te liczby ? Na kalkulatorze?
Pawel_89
Witam na forum
Witam na forum
 
Posty: 3
Dołączenie: 10 Maj 2008, 13:40
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez martoocha8 » 10 Maj 2008, 23:08

jak na kalkulatorze? ze wzoru na kombinacje... co Ci się nie zgadza?
wychodzi P=74/84 co daje 37/42...
Ostatnio edytowany przez martoocha8, 10 Maj 2008, 23:17, edytowano w sumie 1 raz
martoocha8
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
 
Posty: 45
Dołączenie: 18 Mar 2008, 23:03
Otrzymane podziękowania: 0

Postprzez robbo » 11 Maj 2008, 12:36

Gdyby ktoś nie zauważył, to edytując podanego linka można ściągnąć poziom podstawowy

http://www.zsp-grodzisk.net/nowa/images ... usz_pp.pdf

albo jeszcze lepiej obejrzeć arkusze z różnych przedmiotów.

http://www.zsp-grodzisk.net/nowa/images ... atura2008/

Czy ktoś wie jakie jest źródło tych zestawów? Wygląda na jakieś OKE, ale ja ich wcześniej nie widziałem. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś coś wiedział - wrzucę je wtedy do bazy.
Awatar użytkownika
robbo
Administrator
 
Posty: 135
Dołączenie: 06 Mar 2008, 10:32
Otrzymane podziękowania: 2

Postprzez snufkin_ » 11 Maj 2008, 12:43

wydaje mi się, że CKE, nauczycielka zrobila nam ten zestaw jako próbna maturę i powiedziała żebyśmy sobie go "do serca wzięli" ;p
snufkin_
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
 
Posty: 65
Dołączenie: 27 Mar 2008, 14:00
Otrzymane podziękowania: 0

PoprzedniaNastępna

Powróć do Matura



Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Yahoo [Bot] oraz 2 gości