Bezpańskie arkusze maturalne p. rozszerzony
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Bezpańskie arkusze maturalne p. rozszerzony
Rok temu gdy nie byłam jeszcze 100% przekonana czy będę zdawać matme ściągnełam z internetu kilka arkuszy, niestety bez rozwiązań. Dziś robiąc porządki w komputerze natknełam się na nie. Zadania są typowe z zakresu 2008-2009. Szukając odp. nie znalazłam już ani jednego z arkuszy czy karty odpowiedzi. jakby w ogóle nie istniały. Cechy specyficzne to to że każdy z nich na pierwszej str. nad miejscem na wpisanie kodu ma nr. n2 n3 n15 n20 itp.. Do tego w prawym górnym rogu znajduje się litera G. podejrzewam że może to jakieś wydawnictwo. Czy ktoś spotkał się z tymi arkuszami i ma odp. lub wie gdzie są ? podaje przykładowe zadania - arkusz n18 :
Zadanie 1. (7 pkt)
Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoboczny ABC. Krawędź boczna ostrosłupa AS jest dwa razy dłuŜsza od krawędzi podstawy i tworzy z podstawą ostrosłupa kąt prosty. Przez krawędź BC poprowadzono płaszczyznę przecinającą krawędź AS w punkcie E tak, że | AE | : | ES | = 1 : 3.Oblicz stosunek pól powierzchni całkowitych ostrosłupów, na które płaszczyzna sieczna podzieliła dany ostrosłup ABCS.
Zadanie 2. (4 pkt)
Ile liczb naturalnych ze zbioru {1,2,3,4,...,2008}nie dzieli się ani przez 4 ani przez 7?
Zadanie 4. (4 pkt)
W pudełku P jest 5 kul: 2 czerwone oraz po jednej kuli białej , zielonej i niebieskiej. Pierwsza gra polega na równoczesnym wyciągnięciu dwóch kul z pudełka P. Gracz wygrywa, jeśli wylosuje dwie kule czerwone . W drugiej grze naleŜy wyjąć z pudełka P kolejno wszystkie kule. Gracz wygra, jeśli wylosuje kolejno dwie kule czerwone. W której grze prawdopodobieństwo wygranej jest większe ?
Zadanie 5. (5 pkt)
Suma n początkowych wyrazów ciągu liczbowego (an) określona jest wzorem
\(Sn = 2n2 - 14n\)( n N+ ) .
a) Obliczyć trzydziesty pierwszy wyraz ciągu (an).
b) Na podstawie definicji, wykazać, Ŝe (an) jest ciągiem arytmetycznym.
c) Wyznaczyć trzy kolejne wyrazy tego ciągu, spełniające warunek: kwadrat środkowego wyrazu
jest o 48 mniejszy od róŜnicy kwadratów wyrazów z nim sąsiadujących
Zadanie 6. (5 pkt)
W okrąg wpisano trapez, którego podstawą jest średnica. Stosunek sumy długości podstaw trapezu
do jego obwodu równy jest 2/3. Oblicz cosinus kąta ostrego trapezu.
Zadanie 7. (3 pkt)
Rowerzysta przebył drogę z A do B równą 60 km jadąc ze stałą prędkością. W drodze powrotnej, po godzinie jazdy z taką samą prędkością, zatrzymał się na 20 minut, a pozostałą część drogi odbył z prędkością zwiększoną o 4km/h. Okazało się, że droga w obie strony trwała tyle samo czasu. Z jaką prędkością rowerzysta przejechał z A do B?
Zadanie 8. (5 pkt)8)
Dwie wysokości trójkąta ABC, gdzie A=(3, -4), zawarte są w prostych o równaniach
7x - 2 y = 1 i 2x - 7 y = 6 . Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego trójkąta.
Zadanie 9. (6 pkt)
Dane jest równanie (m - 2) x 2 - (m + 1) x - m = 0.
a) Dla jakich wartości parametru m R równanie ma dwa róŜne pierwiastki rzeczywiste, których
iloczyn jest liczbą nieujemną?
b) Dla jakich całkowitych wartości parametru m iloczyn dwóch róŜnych pierwiastków danego
równania jest liczbą całkowitą?
Zadanie 10. (6 pkt)
Handlarz kamieni szlachetnych postanowił zachęcić jubilerów do korzystania ze swoich usług wprowadzając promocję: przy zakupie powyżej 20 diamentów 4-karatowych cena spada o 2 euro za każdą sztukę. Jeden diament 4-karatowy kosztuje u tego handlarza 200 euro. Kiedy handlarz osiągnie maksymalny zysk, jeżeli do kaŜdego diamentu dodaje zegarek wartości 15 euro i długopis firmowy wart 5 euro?
BRUDNOPIS
Wszystkie arkusze są w pdf. jeśli ktoś chce mogę wysłać
Zadanie 1. (7 pkt)
Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoboczny ABC. Krawędź boczna ostrosłupa AS jest dwa razy dłuŜsza od krawędzi podstawy i tworzy z podstawą ostrosłupa kąt prosty. Przez krawędź BC poprowadzono płaszczyznę przecinającą krawędź AS w punkcie E tak, że | AE | : | ES | = 1 : 3.Oblicz stosunek pól powierzchni całkowitych ostrosłupów, na które płaszczyzna sieczna podzieliła dany ostrosłup ABCS.
Zadanie 2. (4 pkt)
Ile liczb naturalnych ze zbioru {1,2,3,4,...,2008}nie dzieli się ani przez 4 ani przez 7?
Zadanie 4. (4 pkt)
W pudełku P jest 5 kul: 2 czerwone oraz po jednej kuli białej , zielonej i niebieskiej. Pierwsza gra polega na równoczesnym wyciągnięciu dwóch kul z pudełka P. Gracz wygrywa, jeśli wylosuje dwie kule czerwone . W drugiej grze naleŜy wyjąć z pudełka P kolejno wszystkie kule. Gracz wygra, jeśli wylosuje kolejno dwie kule czerwone. W której grze prawdopodobieństwo wygranej jest większe ?
Zadanie 5. (5 pkt)
Suma n początkowych wyrazów ciągu liczbowego (an) określona jest wzorem
\(Sn = 2n2 - 14n\)( n N+ ) .
a) Obliczyć trzydziesty pierwszy wyraz ciągu (an).
b) Na podstawie definicji, wykazać, Ŝe (an) jest ciągiem arytmetycznym.
c) Wyznaczyć trzy kolejne wyrazy tego ciągu, spełniające warunek: kwadrat środkowego wyrazu
jest o 48 mniejszy od róŜnicy kwadratów wyrazów z nim sąsiadujących
Zadanie 6. (5 pkt)
W okrąg wpisano trapez, którego podstawą jest średnica. Stosunek sumy długości podstaw trapezu
do jego obwodu równy jest 2/3. Oblicz cosinus kąta ostrego trapezu.
Zadanie 7. (3 pkt)
Rowerzysta przebył drogę z A do B równą 60 km jadąc ze stałą prędkością. W drodze powrotnej, po godzinie jazdy z taką samą prędkością, zatrzymał się na 20 minut, a pozostałą część drogi odbył z prędkością zwiększoną o 4km/h. Okazało się, że droga w obie strony trwała tyle samo czasu. Z jaką prędkością rowerzysta przejechał z A do B?
Zadanie 8. (5 pkt)8)
Dwie wysokości trójkąta ABC, gdzie A=(3, -4), zawarte są w prostych o równaniach
7x - 2 y = 1 i 2x - 7 y = 6 . Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego trójkąta.
Zadanie 9. (6 pkt)
Dane jest równanie (m - 2) x 2 - (m + 1) x - m = 0.
a) Dla jakich wartości parametru m R równanie ma dwa róŜne pierwiastki rzeczywiste, których
iloczyn jest liczbą nieujemną?
b) Dla jakich całkowitych wartości parametru m iloczyn dwóch róŜnych pierwiastków danego
równania jest liczbą całkowitą?
Zadanie 10. (6 pkt)
Handlarz kamieni szlachetnych postanowił zachęcić jubilerów do korzystania ze swoich usług wprowadzając promocję: przy zakupie powyżej 20 diamentów 4-karatowych cena spada o 2 euro za każdą sztukę. Jeden diament 4-karatowy kosztuje u tego handlarza 200 euro. Kiedy handlarz osiągnie maksymalny zysk, jeżeli do kaŜdego diamentu dodaje zegarek wartości 15 euro i długopis firmowy wart 5 euro?
BRUDNOPIS
Wszystkie arkusze są w pdf. jeśli ktoś chce mogę wysłać
wygooglałam to, link do tego arkusza podpowiada, że arkusz pochodzi z wydawnictwa Pazdro. Więc ja też poproszę, 'Pazdro' to znak dobrej jakości wkasska@op.pl
wchodzisz sobie na tę np. stronkę http://sendspace.com/ i tam wybierasz 'przeglądaj' i wybierasz dany plik, a pozniej uzupelniasz wszystko na dole ok i gotowe
oki arkusz n14
http://www.sendspace.com/file/yw3y5s
tylko coś nie otwiera się bezpośrednio trzeba zapisać a potem otworzyć za pomoc adobe reader, przynajmniej u mnie. zaraz załącze pozostałe tylko napiszcie czy to się ściąga
następne
n12 http://www.sendspace.com/file/xep30d
n13 http://www.sendspace.com/file/hmv5mg
n15 http://www.sendspace.com/file/ah9ntv
n16 http://www.sendspace.com/file/78afte
n17 http://www.sendspace.com/file/10o4vf
n18 http://www.sendspace.com/file/s5h4gp
n19 http://www.sendspace.com/file/qkblbp
n20 http://www.sendspace.com/file/s5t00n
http://www.sendspace.com/file/yw3y5s
tylko coś nie otwiera się bezpośrednio trzeba zapisać a potem otworzyć za pomoc adobe reader, przynajmniej u mnie. zaraz załącze pozostałe tylko napiszcie czy to się ściąga
następne
n12 http://www.sendspace.com/file/xep30d
n13 http://www.sendspace.com/file/hmv5mg
n15 http://www.sendspace.com/file/ah9ntv
n16 http://www.sendspace.com/file/78afte
n17 http://www.sendspace.com/file/10o4vf
n18 http://www.sendspace.com/file/s5h4gp
n19 http://www.sendspace.com/file/qkblbp
n20 http://www.sendspace.com/file/s5t00n
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2009, 17:48 przez Majka123, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiełbasa tych zadań sam nie wymyśla; przygotowując się pod diamentowy rozwiązywałem stare matury i mnóstwo zadań z egzaminów w latach 80 i 90 były identyczne jak te w zbiorze. A zbiór wiadomo kiedy został wydany . A tak ogolnie to wydawnictwo z panem Pazdro na czele na chyba dar wstrzeliwania sie w zadania maturalne, bo w takich jednym zbiorze z roku 2004, czyli tuz przed pierwszą nową maturą, było zadanie identyczne, jak na pozniejszej maturze ( +zadanie takie samo jak z próbnej 2008) .anetka10 pisze:a zadanie 5 jest prosto ze zbioru Kielbasy przepisane...
i to mogloby swiadczyc ze te arkusze sa Pazdro...
bo w ksiazce Pazdro z arkuszami 2008/2009 kilka zadan tez bylo zywcem przepisane z Kielbasy...
sciagnelam sobie te arkusze...
na pierwszy rzut oka, trudne to jest potwornie...
jakie macie wrazenia po przegladnieciu tych arkuszy??
chyba czegos podobnego nie dadza nam w maju
pasuje wykombinowac klucze do tego... bo inaczej nawet za bardzo nie chce mi sie podejmowac robienia tych zestawowych, bo jest sie tam gdzie pomylic...
na pierwszy rzut oka, trudne to jest potwornie...
jakie macie wrazenia po przegladnieciu tych arkuszy??
chyba czegos podobnego nie dadza nam w maju
pasuje wykombinowac klucze do tego... bo inaczej nawet za bardzo nie chce mi sie podejmowac robienia tych zestawowych, bo jest sie tam gdzie pomylic...
Zaragowałam tak samo po próbie rozwiązania jednago z nich, obok zadań całkiem przyjemnych są takie do których w ogóle nie wiem jak się zabrać typu zad 5 z ciągniem geometrycznym z zestawu n14 :/, i niestety takich jest spora większość. Szczerze obawiam się że na maturze w tym roku dadzą dość trudne zad.. W ubiegłym roku matury próbne był potworne a egzamin w maju w porównaniu z nimi prosty, w tym roku może być na odwrót, ostatnie próbne matury z CKE w styczniu 2009 i z operonu były proste ta w realu pewnie będzie o wiele trudniejsza, nawet nauczyciele u mnie mówią że CKE nigdy nie robi dwóch matur pod rząd (z roku na rok) z tego samego przedmiotu na jednakowym poziomie, raz jest prosta, drugi raz nie idzie jej rozwiązać przez 180 min. my mamy chyb pecha. a ja czucie że z każdym dniem coraz mniej umię...
ps. myślicie że to pazdry ???... mnie intryguje to duże G
ps. myślicie że to pazdry ???... mnie intryguje to duże G