Z JAKIEJ KSIĄŻKI POCHODZĄ TE ZADANIA?

O wszystkim i o niczym.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rexxx1234
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 06 lis 2012, 16:05
Płeć:

Z JAKIEJ KSIĄŻKI POCHODZĄ TE ZADANIA?

Post autor: rexxx1234 »

chodzi o testy (jestem w II licealnej)

1. Kąt wpisany w okrąg o promieniu 6 pierwiastek3 cm i oparty na cięciwie długości 18 cm ma miarę:

A. 90 B. 45 C. 60 D. 30

2.Pole prostokąta, którego przekątna ma długość 12cm i jest nachylona do dłuższego boku pod kątem o mierze 30 stopni, jest równe:

A. 36 pierwiastek3
B. 12(1+ pierwiastek3)
C. 6+6 pierwiastek3
D. 24

3. Wyrażenie

sinkwadrat 60 stopni + 3tg 30stopni * ctg 60stopni
___________________________________________
1- 3tg 45 stopni

ma wartość:

A. 3/8
B. 1/8
C. -1/8
D. -1/2


4. Tożsamością ( dla konta ostrego alfa) jest:

A. tg alfa * sin alfa = cos alfa

B. 1
______ - cos alfa = sin alfa * tg alfa
cos alfa

C. sin/do 2 potęgi/ alfa - cos/do 2 potęgi/ alfa = 1

D. ctg alfa * tg(90 stopni - alfa) = 1

5. Jeżeli alfa jest kątem ostrym i tg alfa = , to:

A. sin alfa =
pierwiastek10pryez10
_____________
5

B. sin alfa =
3pieriastek10przez10
__________
5

C. ctg alfa = 3
D. cos alfa =
3pierwiastek10przez10
_____________
5

6. Oblicz pole koła opisanego na trójkącie prostokątnym, którego jedna z przyprostokątnych ma długość 6pierwiastek3, a kąt ostry alfa leżący przy tej prostokątnej ma miarę 60 stopni.

7. Oblicz pole trapezu prostokatnego, którego podstawy mają długość 10cm i 7 cm, a kąt rozwarty ma miarę 150 stopni.

8. Korzystając z informacji podanych na rysunku, oblicz wysokość wieży.
viewtopic.php?f=3&t=1717 tu masy rzs tylko sie katz zmienia zamiast 30jest 45 a zamiast 45 jest 60

9. Oblicz wartość wyrażenia:

tg47*tg46*tg45*tg44*tg43

10. Sprawdź, czy równość ctgalfa + sinalfaprzez 1+cosalfa rowna sie 1przez sin alfa jest tożsamością.

11. Wiedząc, że alfa jest kątem ostrym oraz sin alfa + cos alfa= 5/3, oblicz sin alfa * cos alfa.
ODPOWIEDZ